Rabu, 17 Februari 2010

Seni Bina Masjid Ubudiah Kuala Kangsar

(Antara Masjid yang terindah di Malaysia dan di dunia)

Masjid Ubudiah ialah sebuah masjid di Bukit Chandan, Kuala Kangsar, Perak yang dianggap salah satu masjid terindah di Malaysia dan merupakan simbol kebanggaan dan kepercayaan untuk kaum Muslim di Perak. Kubah emas dan menara masjid adalah bukti dari keindahan senibina Islam. Masjid Ubudiah dirasmikan pembukaannya oleh Sultan Jalil Karamatullah Shah pada tahun 1917.

Sejarah

Dari segi latar belakang sejarahnya Masjid Ubudiah yang terletak berhampiran dengan Istana Iskandariah ini, adalah merupakan masjid nazar. Ia diasaskan oleh Sultan Idris untuk membayar nazar kerana baginda telah pulih dari penyakitnya. Semasa beristirahat dalam rawatan di Port Dickson, Negeri Sembilan, Sultan Idris Murshidul'adzam Shah I (1887-1916) telah bernazar untuk membina sebuah masjid di Bukit Chandan sekiranya kesihatan baginda pulih.

Setelah berangkat balik ke Kuala Kangsar, baginda telah menitah Kolonel Huxley dari Jabatan Kerja Raya, Kuala Lumpur, untuk mereka bentuk sebuah masjid yang hendak didirikan. Pembangunan Masjid Ubudiah bermula dari zamanSultan Idris Murshidul Adzam Shah I, Sultan Perak ke-28.

Walau bagaimanapun pembinaannya telah tergendala apabila batu-batu marmar yang dibeli dari Negara Itali telah pecah dipijak oleh dua ekor gajah kepunyaan baginda danRaja (Sir) Chulan Ibni Sultan Abdullah. Mengikut cerita dengan tidak semena-mena seekor gajah baginda bernama Kulub Chandan dan gembalanya bernama Kulup Sa'id telah berjuang dengan seekor gajah kepunyaan Raja Chulan bernama Kulub Gangga dan gembalanya bernama Uda Debok.

Perjuangan gajah itu telah melarat ke tempat simpanan batu marmar tersebut dan akibatnya, musnahlah batu marmar itu. Perjuangan gajah itu telah berlanjutan hingga berjam-jam lamanya, sehingga Raja Chulan sendiri datang, menyeru nama gajahnya dan memerintahkannya berhenti, maka barulah gajah itu berhenti berjuang, walaupun telah ramai orang yang cuba meleraikan gajah itu tetapi tidak berhasil.

Oleh sebab batu marmar itu telah musnah, maka terpaksalah dipesan semula dari Negara Itali. Tetapi malangnya, batu marmar yang dipesan itu telah lambat sampai oleh kerana cetusan Peperangan Dunia Pertama di Eropah. Batu marmar itu telah dibawa melalui Negara Afrika Selatan. Perbelanjaan pembinaan masjid ini adalah kira-kira $22,000.00.

Pada hari Jumaat, 26 September 1913, Sultan Idris Shah I, telah meletakkan batu asas masjid tersebut. Masjid ini telah siap dibina dan dibuka dengan rasminya oleh Sultan Abdul Jalil Karamatullah Shah (1916-1918.), Sultan yang ke-29, pada tahun 1917.

Arkitek

Arkitek yang ditugaskan mereka bentuk masjid ini ialah Encik Hubbeck, yang menggunakan seni reka Moor dan Encik Caufield, jurutera Negeri Perak, telah ditugas melaksanakan bangunan masjid ini. Seni reka yang diilhamkan oleh Encik Hubbeck telah menjadi Masjid Ubudiah salah satu masjid yang mempunyai nilai seni reka yang bermutu tinggi sehingga ia mendapat tempat dalam peta pelancongan Malaysia.

Reka bentuk

Dari segi reka bentuk iajuga amat menarik. Pelannya telah disediakan oleh Pereka bentuk Kerajaan Negeri-Negeri Melayu, Arthur Benison Hubback dibawah penyeliaan W. S. Huxley. Ia berbentuk octagon dan mempunyai 4 buah menara setinggi 126 kaki serta dikelilingi oleh kubah-kubah di bahagian dalam yang mana tiap-tiap satu garis pusatnya berukuran sepanjang 60 kaki. Bahagian-bahagian dalam dinding dan lantai masjid ini menggunakan batu marmar berwarna merah dan putih yang dibawa khas dari Itali dan London.

Bentuk dinding masjid ini memperlihatkan sebuah bangunan berkubah induk besar di tengahnya serta dikelilingi dengan empat buah anjung yang mengandungi sebuah kubah pada pertengahan setiap anjung, lapan buah menara induk dan enam belas menara apit. Jumlah kubah dan menara dikatakan mengambil sempena aturan gelaran Orang Besar-Besar iaitu Orang Besar Ampat, Orang Besar de-lapan dan Orang Besar Enam Belas. Keluasan ruang induknya ialah 20 m x 20 m dan dilingkungi oleh serambi utama selebar 2.5 m yang juga mempunyai sebuah kubah. Sebuah kolah untuk mengambil air sembahyang terletak di sisi timur serambi tersebut.

Masjid Diraja

Sebelum Masjid Sultan ldris Shah II di Ipoh dibina dan dijadikan Masjid Negeri pada 15 November 1968, maka Masjid Ubudiah adalah Masjid Negeri Perak. Masjid Ubudiah sekarang dikenali sebagai Masjid Diraja dan ditadbirkan oleh suatu Jawatankuasa Tadbir Masjid Ubudiah dan dipengerusikan oleh sesiapa yang dilantik oleh Paduka Seri Sultan biasanya penyandang jawatan Orang Kaya Temenggong Paduka Raja mahtlpun jawatan Orang Kaya-kaya SetiaBijaya Diraja dan jawatan Setiausaha diuruskan oleh seorang pegawai kerajaan yang berkhidmat di Pejabat Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak (Darul Ridzuan).

Tampak Sebelah Kanan

Tampak Sebelah Kiri

Tampak Hadapan Tampak Belakang

Kubah masjid ini berbentuk bawang mengambil motif seni bina India Moghul. Begitu juga dengan kehadiran chatris di setiap menara. Se

lainnya, seperti susunan bata marmar, arch dan belang pada dinding adalah berunsurkan seni bina Moorish.

Terdapat arch bentuk kunci di sekeliling bangunan masjid ini. Ini telah membentuk identiti yang kukuh terhadap elemen seni bina Moorish pada bangunan ini. Ini menunjukkan betapa obsesnya penjajah British terhadap seni bina Moorish di dalam setiap reka bentuk bangunan, sama ada bangunan kerajaan mahu pun masjid di negara ini pada waktu itu. Sesungguhnya pertembungan elemen classical seni bina Islam dan Barat telah menghasilkan suatu objek seni bina yang romantis dan menakjubkan.


Masjid ini dilakar di atas pelan yang berbentuk segi lapan (oktagon). Geometri segi lapan dikembangkan mengikut fungsi penggunaan ruang masjid ini. Segi lapan teras (core) adalah merupakan ruang solat utama. Lapisan segi lapan luaran pula adalah merupakan serambi masjid yang memberi sokongan untuk jemaah solat yang lebih ramai.

Pertambahan ruang telah belaku kepada masjid ini iaitu dengan kehadiran ruang belakang yang lebih luas, berlawanan dengan geometri asal yang bersegi lapan itu. Ruang belakang adalah bersifat empat segi memaksimakan penggunaan tanah yang ada di sekitar masjid. Masjid ini mempunyai tiga anjung utama dan satu anjung di bahagian belakang untuk kaum wanita.

Konklusinya, Masjid yang seindah dan seteguh mana pun tiada bezanya jika tiada pengisian ibadah di dalamnya. Jemaah juga memainkan peranan penting untuk kesatuan dan perpaduan umat Islam sejagat. Kita perlu lebih pentingkan Kuantiti daripada Kualiti sesebuah Masjid. Marilah kita beribadat secara jemaah di Surau-surau atau Masjid-masjid berdekatan. Oleh itu, Masjid didahulukan, Ibadah diutamakan.

Sumber: Wikipedia Bahasa Melayu, Malaysiana.pnm.my, dan Pejuang Warisan.!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan